Αιθουσαίο σύστημα | baby swimming

913 643 master

Το αιθουσαίο σύστημα είναι το πρώτο αισθητηριακό σύστημα του ανθρώπου, που αναπτύσσεται πλήρως μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την ημερομηνία της σύλληψης και ελέγχει την αίσθηση της κίνησης και της ισορροπίας. Είναι υπεύθυνο για το να επιτρέπει στο άτομο να γνωρίζει την θέση, κίνηση, ταχύτητα και διεύθυνση της κίνησης, ο «τροχονόμος» που λέει στην κάθε αίσθηση πότε και που πρέπει να κινηθεί και πότε όχι. Με έμμεσο ή άμεσο τρόπο επηρεάζει κάθε τι που κάνουμε, ρυθμίζοντας και συντονίζοντας όλες τις πληροφορίες που προσλαμβάνουμε από τα άλλα συστήματα.

Αιθουσαίο σύστημα | baby swimming

Τα μωράκια γεννιούνται με «ανώριμο» αιθουσαίο σύστημα, αλλά αυτό μπορεί να ενισχυθεί εξερευνώντας διαφορετικά πρότυπα κίνησης, γρήγορα ή αργά, δεξιά ή αριστερά, μπρός ή πίσω.

Το νερό προσφέρει έναν μοναδικό κόσμο αισθήσεων. Επιτρέπει στο παιδί να διερευνήσει τις εσωτερικές του αισθήσεις  (ιδιοδεκτικότητα και αιθουσαίο σύστημα) σε συνδυασμό με τις εξωτερικές του αισθήσεις (αφή, όραση, ακοή, οσμή και γεύση).

Το ξέρατε πως σχεδόν όλη η μάθηση που πραγματοποιείται μέσα στους πρώτους δεκαπέντε μήνες της ζωής ενός βρέφους στρέφεται γύρω από την ανάπτυξη του αιθουσαίου συστήματος;

Οι λειτουργίες που ελέγχονται από το αιθουσαίο σύστημα περιλαμβάνουν:

  • λειτουργίες της ακοής και της όρασης
  • μυϊκός τόνος, ισορροπία και ιδιοδεκτικότητα
  • κράτημα του κεφαλιού όρθιο ενάντια στη βαρύτητα
  • συντονισμός κίνησης ματιών, κεφαλιού, λαιμού και σώματος

βρεφική κολύμβηση χαλάνδριΘα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή των δυναμικών κινήσεων για την τόνωση του αιθουσαίου συστήματος του μωρού, καθώς μπορεί να αποφέρει αντίθετα αποτελέσματα και αρνητικές επιπτώσεις. Καθώς το κεφάλι δίνει τον προσανατολισμό του σώματος, κάθε απότομη αλλαγή θέσης του κεφαλιού στο χώρο, το αιθουσαίο σύστημα θα προκαλέσει ανόρθωση του κεφαλιού. Αν ένα μωρό τοποθετηθεί σε ύπτια θέση, αλλά δεν νιώθει την απαραίτητη υποστήριξη, θα προσπαθήσει να σηκωθεί σε καθιστή θέση και δεν θα διασκεδάζει καθόλου να είναι στο νερό ξαπλωμένο με την πλάτη. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει το γονέα αλλά ούτε να στερήσει την ευχαρίστηση από το μωρό. Οι κολυμβητικές κινήσεις διδάσκονται με σεβασμό και επιτρέπουν στο γονέα να συντονιστεί με τα συνθήματα του μωρού και να καθοδηγείται για το τι να κάνει και τι όχι, με βασικό κριτήριο τι κάνει το μωρό να νιώθει άνετα.