Βρεφική κολύμβηση και κοινωνικότητα (συνέχεια)

640 320 master

Το άγχος του ξένου και του αποχωρισμού

Όταν το μωρό σας είναι περίπου 7 μηνών, πιθανότατα να κλάψει αν βρεθεί στα χέρια κάποιου άλλου εκτός από της μητέρας ή του πατέρα. Τότε αρχίζει να καταλαβαίνει ότι είναι ξεχωριστό άτομο και όχι προέκταση δικιά σας. Αυτή η συνειδητοποίηση ενδέχεται να το τρομάξει και να είναι πιο προσκολλημένο σε σας. Επιπλέον, νιώθει αμφιβολία, όταν εξαφανίζεστε από το οπτικό του πεδίο, ότι θα επιστρέψετε.

Βρεφική κολύμβηση και κοινωνικότητα 2

Ευτυχώς, αυτή η φάση δε θα κρατήσει για πάντα: Η φοβία με τους ξένους κορυφώνεται περίπου στα πρώτα του γενέθλια, ενώ το άγχος του αποχωρισμού κορυφώνεται στους 13-15 μήνες της ζωής του .

Τί μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις φοβίες του:

Δώστε στο μωράκι σας χρόνο να προσαρμοστεί στο καινούριο περιβάλλον. Αφήστε το να παραμείνει στην αγκαλιά σας ή πάνω στα πόδια σας μέχρι να νιώσει αρκετά άνετα ώστε να απομακρυνθεί.

Κάντε τους «ξένους» λιγότερο απειλητικούς. Οποιονδήποτε το μωρό σας δε βλέπει τόσο συχνά είναι ξένος, ακόμη και η γιαγιά. Πείτε στους ανθρώπους να επικοινωνούν από κάποια απόσταση με το μωρό σας (από το να βρίσκονται από πάνω του), να μην προσπαθήσουν να το αγγίξουν ή να το κρατήσουν αμέσως, και να μην κόβουν τη θέα του προς εσάς ή τον πατέρα του.

Παίξτε κρυφτό! Εκτός του ότι έχει πλάκα, το παιχνίδι του διδάσκει ότι όταν η μαμά «εξαφανίζεται» πίσω από τα χέρια της ή πίσω από το μαξιλάρι του καναπέ, έρχεται πάντα πίσω.

 

Ο ρόλος της ιδιοσυγκρασίας

baby swimming by physiopolisΚάθε μωράκι έχει γεννηθεί με το δικό του κοινωνικό στυλ – μερικά μωράκια ανταποκρίνονται σε πιο πληθωρικούς ανθρώπους, άλλα ανταποκρίνονται καλύτερα σε πιο ήρεμες φωνές και χειρονομίες. Αλλά ακόμα κι αν το μωρό σας είναι ντροπαλό και συγκρατημένο, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα γίνει πιο κοινωνικό όταν μεγαλώσει. Όλα έχουν να κάνουν με τη σωστή διαχείριση των φόβων του. Συνεπώς εάν δε θέλει να το ακουμπήσει ένα συγκεκριμένο άτομο, απλά κρατήστε το στα χέρια σας. Εάν μπορείτε, λάβετε μέρος σε ένα group με μαμάδες και λιγότερα μωρά ή ομάδες με ολιγομελή τμήματα και μία δασκάλα (baby swimming). Το θέμα είναι να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί με τους δικούς του ρυθμούς και όχι να το πιέζετε με άβολες καταστάσεις.

 

Άλλοι τρόποι για να χτίσετε την κοινωνικότητά του

  • Συμπεριλάβετε το μωρό σας στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις – όταν είναι στο μάρσιπο ή στο καροτσάκι του, μπορεί να βλέπει πώς επικοινωνούν οι μεγάλοι.
  • Γαργαλίστε το. Οποιοδήποτε παιχνίδι τέτοιου είδους διδάσκει στο μωρό σας πώς να αντιδρά στο χιούμορ και πώς να ξεχωρίσει τις σοβαρές ανθρώπινες αντιδράσεις από τις παιχνιδιάρικες.
  • Αφήστε το μωρό σας να κάνει παρέα με μεγαλύτερα παιδάκια. Θα θέλει να τα παρατηρεί και ίσως να ακουμπήσει τα πρόσωπα και τα μαλλιά τους. Αυτός είναι ο δικός του τρόπος να τα γνωρίσει.

 

Περίληψη

baby swimmingΤα περισσότερα από αυτά που κάνετε ήδη – από το να αγκαλιάζετε και να φιλάτε το μωρό σας μέχρι το να του μιλάτε και να παίζετε μαζί του – το μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά με τους άλλους. Θα πάρει λίγο χρόνο πριν το μωράκι σας να είναι έτοιμο να χτίσει φιλίες, αλλά μπορείτε να θέσετε τα  θεμέλια για μια έντονα κοινωνική ζωή καθώς μεγαλώνει.