Βρεφική κολύμβηση και κοινωνικότητα

720 191 master

Διαμέσου της επαφής με τα άλλα βρέφη, αναπτύσσεται η προσωπικότητα και η κοινωνικότητά τους, αφού αποτελεί την πρώτη τους εμπειρία με συνομήλικους, έτσι μαθαίνουν να συναναστρέφονται και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ ανυπομονούν για την επόμενη συνάντηση…

Βρεφική κολύμβηση και κοινωνικότητα

Ο άνθρωπος γεννιέται με έμφυτη προδιάθεση για κοινωνικότητα, που ονομάζεται «πρωτοπροσαρμογή» (Schaffer 1996).  Πριν από τη γέννησή του, το μωρό σας άκουγε τον ήχο της φωνής σας και έμαθε να τη διακρίνει από των υπολοίπων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και ένα νεογέννητο μιας ημέρας, προτιμά να βλέπει φωτογραφίες ανθρώπων απ’ ότι φωτογραφίες αντικειμένων. Δεν χρειάζεστε πολλά παιχνίδια ή αλληλεπιδράσεις με άλλα νήπια για να διδάξετε το μωρό σας κοινωνικές δεξιότητες. Πολλά από αυτά που θα μάθει, θα τα μάθει φυσικά – μόνο με την προσοχή σας.

Οι πρώτες αλληλεπιδράσεις…

βρεφική κολύμβηση και κοινωνικότηταΚατά τη διάρκεια των πρώτων του εβδομάδων, ίσως φαίνεται ότι το μωράκι σας δεν αλληλεπιδρά πολύ μαζί σας, αλλά μην ξεγελιέστε – στην πραγματικότητα δείχνει μεγάλη προσοχή στο πρόσωπό σας και τον ήχο της φωνής σας. Έτσι μαθαίνει για τον κόσμο γύρω του αλλά και τον τρόπο που αυτός εκφράζει τα συναισθήματα του.

Για να ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίηση του μωρού σας:

Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του άμεσα. Χαλαρώστε το όταν κλαίει. Ταΐστε το όταν πεινάει. Όταν αντιδράτε στα θέλω του, μαθαίνει ότι μπορεί να σας εμπιστεύεται στο να ικανοποιείτε τις ανάγκες του. Και αυτή η εμπιστοσύνη είναι η βάση για την κοινωνική του ανάπτυξη.

Υποδυθείτε τη γάτα. Ακόμη και τα πολύ μικρά μωράκια μπορούν να μιμηθούν εκφράσεις προσώπου. Την επόμενη φορά που το μωρό σας θα σας κοιτάξει, δοκιμάστε να βγάλετε τη γλώσσα σας. Μετά από μερικά λεπτά, ίσως να σας αντιγράψει. (Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ανοίξετε τα μάτια σας ή να ανοίξετε το στόμα σας να δείτε αν κάνει και το μωρό σας το ίδιο). Έτσι ξεκινά να εξασκείται σε εκφράσεις προσώπου και να αποκτά μια αίσθηση ανταπόδοσης.

Το πρώτο χαμόγελο

baby swimming χαλάνδρι

Όταν το μωρό σας είναι περίπου 5-8 εβδομάδων, μην εκπλαγείτε όταν το δείτε να σας «σκάει» ένα χαμόγελο! Αυτό συμβαίνει γιατί όλες αυτές τις εβδομάδες σας βλέπει να χαμογελάτε και, έχοντας αποκτήσει καλύτερο έλεγχο των μυών του προσώπου, μπορεί πλέον να σας το ανταποδώσει!  Περίπου σε αυτήν τη χρονική περίοδο, το παιδί σας θα μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορά μεταξύ βασικών ανθρώπινων συναισθημάτων-ευτυχία, θυμός, φόβος, έκπληξη – απλά παρακολουθώντας τις εκφράσεις του προσώπου σας. Έτσι θα γελάει όταν γελάτε, και ίσως ακόμη κλάψει εάν σας ακούσει να θυμώνετε με κάποιον άλλον.

Η δύναμη των λέξεων

Ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην κοινωνική ανάπτυξη του μωρού σας είναι η κατανόηση της γλώσσας. Από πολύ μικρή ηλικία το μωράκι σας ακούει τί λέτε. Αλλά θα χρειαστούν μήνες για να κατανοήσει το μωρό σας απόλυτα τη σημασία της κάθε λέξης, και αρκετούς μήνες για να μπορέσει να πει τις λέξεις και να ταιριάξει τη σωστή λέξη με το «αντικείμενο» στο οποίο αναφέρεται.

Όταν το μωράκι σας είναι περίπου 2 μηνών, θα παρατηρήσετε ότι σας κοιτάζει επίμονα και με λατρεία, ειδικά στα μάτια και το στόμα.

Για να βοηθήσετε τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού σας:

Κοιταχτείτε! Το να κρατάτε οπτική επαφή και να χαμογελάτε ο ένας στον άλλον είναι το «κλειδί» για να επιτύχετε μια μη λεκτική επικοινωνία.

Να είστε φλύαρος. Όταν μουρμουρίζει και γουργουρίζει, απαντήστε με τον ίδιο τρόπο (ή με γλυκές λεξούλες). Με αυτό τον τρόπο (εσύ μιλάς και εγώ απαντώ, μετά εγώ μιλώ και συ απαντάς) θα δημιουργήσετε τα θεμέλια του διαλόγου. Με το να θεωρείτε τους θορύβους του μωρού σας σαν να είναι ομιλία, του διδάσκετε τους κανόνες της ευγενικής συζήτησης.