Βρεφική κολύμβηση και παιδικό άσθμα

960 476 master

Η άποψη ότι τα ασθματικά παιδιά για την αποφυγή κρίσεων πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση, είναι ξεπερασμένη. Ιδιαίτερα η κολύμβηση σε σύγκριση με αλλες δραστηριότητες θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη για τα ασθματικά παιδιά. Με την κολύμβηση βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα,τονώνονται ψυχολογικά, αποκτούν αυτοπεποίθηση και γενικά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Βρεφική κολύμβηση και παιδικό άσθμα

Οι ευεργετικές ιδιότητες της κολύμβησης είναι γνωστές, ωστόσο επιστήμονες στην Αυστραλία ανακάλυψαν άλλη μία. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, το κολύμπι κάνει καλό στα παιδιά και τους εφήβους που πάσχουν από άσθμα, αρκεί η κατάστασή τους να είναι σταθερή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τασμανίας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στα ασθματικά παιδιά ηλικίας έως 18 ετών το κολύμπι ενισχύει τη φυσική κατάσταση και τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση στοιχείων που συγκέντρωσαν από οκτώ έρευνες, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και διαπίστωσαν ότι οι ιδιότητες της κολύμβησης είναι μόνο ευεργετικές.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι το κολύμπι κάνει καλό στα παιδιά και τους εφήβους με άσθμα που βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, καθώς ενισχύει την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο δρ Σον Μπεγκς από το νοσοκομείο Royal Hobart, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Στόχος της ήταν να καθορίσει πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές είναι για τα παιδιά αυτά το κολύμπι και έδειξε ότι δεν προκαλεί παρενέργειες».

Ο δρ Μπεγκς τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αδιαμφισβήτητα και πως η ανησυχία που είχε καλλιεργηθεί παλιότερα για τη σχέση της κολύμβησης με το άσθμα δεν πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην περίπτωση που η κατάσταση των μικρών ασθενών είναι ελεγχόμενη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Cochrane Library.

Πηγή: www.naftemporiki.gr