Γυμναστική για μωρά!

615 409 master

Για να ξεκινήσετε να ασκείστε με το μωρό σας, θα πρέπει πρώτα να του κινήσετε το ενδιαφέρον! Ξεκινήστε, βάζοντας το να σας παρακολουθεί όσο εσείς κάνετε ασκήσεις.

Γυμναστική για μωρά!

Τα παιδιά των γονέων που ασκούνται,  μεγαλώνουν και αποδέχονται την άσκηση ως φυσική και απαραίτητη συνήθεια, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα για ένα ενεργό και υγιή τρόπο ζωής.

Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί μερικά παιδιά φαίνονται περισσότερο ανεπτυγμένα από τους συνομήλικους τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στους γονείς τους, οι οποίοι ενδιαφέρονται εξίσου για την σωματική και την πνευματική τους ανάπτυξη. Δυστυχώς, όμως, πολλοί γονείς δίνουν περισσότερο βάρος στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και λιγότερο στη σωματική.

Όταν τα μωρά φθάσουν στην ηλικία του ενός μήνα, χρειάζονται και απολαμβάνουν την κίνηση – και όχι μόνο την κίνηση που κάνουν από μόνα τους. Σε αυτό το στάδιο της ζωής, τα μωρά χρειάζονται την ενθάρρυνση των γονέων τους για να κινηθούν. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η κίνηση και η άσκηση θα βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας του, στην ανάπτυξη δύναμης και στη χρήση νέων μυών. Η άσκηση σε νεαρή ηλικία γίνεται μια συνήθεια που μεταφέρεται και στην ενήλικη ζωή.

Το πρώτο βήμα για την προώθηση της σωματικής άσκησης στο παιδί σας είναι να ενεργοποιηθείτε πρώτα εσείς! Η στάση ενός παιδιού προς την άσκηση διαμορφώνεται από τους γονείς του. Τα ενεργά παιδιά έχουν γενικά ενεργούς γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αθληθούν. Αντίστοιχα, ανενεργοί νέοι έχουν συχνά ανενεργούς γονείς που δεν προωθούν την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

Προσπαθήστε να μην βάζετε το παιδί σας στο πάρκο ή στη κούνια αν δεν είναι ώρα για ύπνο. Όταν είναι ξύπνιο, αφήστε το να κυλιστεί στο πάτωμα και να εξερευνήσει. Αν πρέπει να είναι στο πάρκο ή την κούνια,  δώστε του αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια που μπαίνουν σε ράβδο, τετράγωνα, παιχνίδια με κουμπιά και οτιδήποτε ενισχύει τις δεξιότητες.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση, όταν το παιδί σας είναι περίπου ενός μήνα. Παρότι οποιαδήποτε στιγμή είναι κατάλληλη για άσκηση, η ώρα του μπάνιου ή το απόγευμα είναι ίσως οι καλύτερες. Η διάρκεια της άσκησης μπορεί να είναι μεγάλη ή μικρή ανάλογα με την ανταπόκριση του παιδιού σας. Κρατήστε τη διάρκεια σταθερή, καθώς και την ημέρα και την ώρα, προκειμένου η άσκηση να γίνει καθημερινότητα για εσάς αλλά και το παιδί.

Εάν εκτελείτε τις ασκήσεις στην ίδια θέση κάθε μέρα, το παιδί εξοικειώνεται με την αίσθηση του δαπέδου, του κρεβατιού ή της πετσέτας. Κατά συνέπεια, όταν τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση, δείχνει ετοιμότητα με κλοτσιές, στροφές και χαμόγελα.

Ντύστε το παιδί με φαρδιές πάνες, μαγιό ή φαρδιά ρούχα. Βρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία για το δωμάτιο, ώστε να είστε άνετα.

Βάλτε μουσική όσο ασκείστε, το μωρό σας θα συνδυάσει ευχάριστα την άσκηση με τη μουσική.

Καθώς το βρέφος μεγαλώνει, όλη η οικογένεια θα πρέπει να συμμετέχει στη διασκέδαση. Λέγεται ότι η υπερ-αστικοποιημένη και μηχανοποιημένη κοινωνία που ζούμε, οδηγεί το κάθε μέλος της οικογένειας σε διαφορετικό δρόμο. Η δουλειά της μητέρας ή του πατέρα, απαιτεί συχνά να ταξιδεύει, τα παιδιά μπορεί να είναι στο νηπιαγωγείο ή σε ένα κέντρο παιδικής μέριμνας, η μητέρα που δεν εργάζεται συχνά αφιερώνει χρόνο στην κοινότητα ή τις κοινωνικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η οικογένεια έχει λιγότερο χρόνο να επικοινωνήσει, λιγότερο χρόνο για να αγγίξει ο ένας τον άλλο και λιγότερο χρόνο για να μοιραστεί.

Πολύ συχνά, μέλη της οικογένειας συμμετέχουν μόνα τους σε προγράμματα άσκησης μειώνοντας το χρόνο που περνούν με τους υπόλοιπους ακόμα περισσότερο, ο μπαμπάς μπορεί να παίζει μπάσκετ και η μαμά να είναι  μέλος σε κάποιο γυμναστήριο. Αυτή η κλίση προς κάποια αθλητική δραστηριότητα είναι ανεπαρκής, καθώς η απουσία των μελών της οικογένειας από κάποια δραστηριότητα, κάνει την οικογένεια να υποφέρει και έτσι μια ευκαιρία για πραγματική οικογενειακή σύμπνοια, χάνεται.

Μαθαίνοντας μαζί, αγγίζοντας, μιλώντας και μοιράζοντας, βελτιώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Δημιουργώντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής για όλη την οικογένεια το οποίο το απολαμβάνετε σε τακτική βάση, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να απολαύσετε το χρόνο σας μαζί, καθώς και να διατηρήσετε τη φόρμα σας.

Ρυθμίστε το χρόνο σας έτσι ώστε το βράδυ να το αφιερώνετε στο παιχνίδι. Κλείστε την τηλεόραση και γυμναστείτε για 30 λεπτά!