Επικοινωνία στη βρεφική κολύμβηση

592 407 master

Οι γονείς αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά και ο τρόπος που τους μιλάνε έχει τεράστια επίδραση στη διαδικασία της μάθησης και στην ικανότητά των παιδιών να τους ακούνε.

Επικοινωνία στη βρεφική κολύμβηση

  • Πείτε το όνομα του παιδιού στην αρχή της φράσης και περιμένετε να επιτευχθεί η οπτική επαφή μαζί του. Αυτό βοηθάει να τραβήξετε την προσοχή του πριν στείλετε το μήνυμα που θέλετε ή δώσετε κάποια οδηγία. Τα μικρά παιδιά συχνά μπορούν να συγκεντρωθούν μόνο σε ένα πράγμα κάθε φορά. Φωνάξτε το όνομά του παιδιού σας μέχρι να έχετε την προσοχή του, πριν μιλήσετε. Π.χ. «Μαρία …» Περιμένετε μέχρι να σταματήσει αυτό που κάνει και να σας κοιτάξει και συνεχίστε. Εφαρμόστε το από το πρώτο στάδιο της εξοικείωσης με το νερό στο πρόσωπο μέχρι και την πραγματοποίηση της βουτιάς: «Όνομα – Έτοιμος – Πάμε!»

 

  • Χρησιμοποιήστε θετική διατύπωση, πείτε στο παιδί σας τι θέλετε να κάνει. Αποφύγετε εκφράσεις που περιέχουν «μην»  και «δεν», τις περισσότερες φορές το μόνο που θα πετύχετε είναι το αντίθετο! Ο εγκέφαλος δεν έχει τη δυνατότητα επεξεργαστεί τη σημασία που έχει το «μην» και το «δεν» σε μια έκφραση. Αυτό απαιτεί αρκετή σκέψη και εξάσκηση από εσάς, αλλά πραγματικά αξίζει την προσπάθεια. Αν κάνει μια βουτιά και φοβηθεί, αντιδρώντας εσείς με την έκφραση «Μη φοβάσαι», θα του καλλιεργήσετε το συναίσθημα του φόβου! Αντί αυτού, μπορείτε να του πείτε «Πόσο βαθιά έφτασες εσύ!», «Είδες κανένα ψαράκι κάτω από το νερό;»

 

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε άσχημους χαρακτηρισμούς (π.χ. «Είσαι πολύ κακό παιδί»), λέξεις που γελοιοποιούν το παιδί (π.χ. «Κάνεις σαν μωρό!») ή το ντροπιάζουν («Ντράπηκα τόσο πολύ για σένα σήμερα!»). Αυτό το είδος έκφρασης κάνει το παιδί να απομονώνεται από το γονέα, να νιώθει ανάξιο και γενικά να σχηματίζει κακή αντίληψη για τον εαυτό του. Αντίθετα, οι θετικές και ευγενικές λέξεις δίνουν στο παιδιά περισσότερη αυτοπεποίθηση, τα κάνει να νιώθουν χαρούμενα, να συμπεριφέρονται καλύτερα και τα ενθαρρύνει να προσπαθούν αρκετά για να πετύχουν τους στόχους τους.

 

  • Θυμηθείτε να ενθαρρύνετε κάθε προσπάθεια του παιδιού σας μέσα στο νερό, αλλά και να μην συγκρίνετε την επίδοσή του με άλλου παιδιού.

 

  • Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο τόνο φωνής. Όταν το παιδί ουρλιάζει, μην προσπαθείτε να το συναγωνιστείτε. Περιμένετε να ηρεμήσει και μετά μιλήστε του.