Ετοιμαστείτε για baby swimming

1024 416 master

Κάθε φορά που μαθαίνω ότι μια φίλη μου είναι έγκυος, ανυπομονώ να έρθει η ώρα του ερχομού του νέου «μέλους» της παρέας. Θα είναι καλοκαίρι ή χειμώνας;  Όχι ότι έχω κάποια προτίμηση στην εποχή, αλλά η φουσκωμένη κοιλίτσα θα είναι σε ένα ζεστό καλοκαίρι ή σε ένα χουχουλιάρικο χειμώνα;

Ετοιμαστείτε για baby swimming

Ήταν προχωρημένη η εγκυμοσύνη μου στην Αρετή, την όμορφη κόρη μου, μέσα στο κατακαλόκαιρο και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι. Με θυμάμαι αρκετά βράδια να κοιμάμαι στον κήπο μας, στη δροσιά! Δεν θα ξεχάσω επίσης το υπέροχο συναίσθημα της χαλάρωσης μέσα στο νερό και την έλλειψη της βαρύτητας, την ανάσα δροσιάς και ανακούφισης που μου προσέφερε εκείνες τις ημέρες!  Αναζητούσα ένα τρόπο να κοιμηθώ μέσα στο νερό! Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, με το βάρος και το θερμόμετρο να ανεβαίνουν, η μόνη λύση μου ήταν ο ύπνος στο νερό!

aqua yoga Η κολύμβηση είναι η ιδανική άσκηση για την περίοδο της εγκυμοσύνης, όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά και το αγέννητο μωράκι σας. Είναι μια αερόβια αλλά ταυτόχρονα ήπιας μορφής άσκηση, ειδικά για τα άκρα, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις σας. Κάθε είδος ελαφριάς αερόβιας άσκησης θα αυξήσει ελαφρά τον καρδιακό παλμό σας με αποτέλεσμα να «καταναλώσετε» περισσότερο οξυγόνο, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για το μωρό σας. Θα κάψετε θερμίδες, η κυκλοφορία, η δύναμη και η αντοχή σας θα βελτιωθούν. Ως αποτέλεσμα… θα κάνετε καλύτερο ύπνο τη νύχτα (επιτέλους!) και θα γεμίσετε με ενέργεια αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της ζωής σας, ενώ, παράλληλα, θα βοηθήσετε ψυχικά και σωματικά το σώμα σας να προετοιμαστεί για τη γέννηση του μικρού σας κολυμβητή.

Αν έχετε χρόνο για μια βουτιά πριν τη δουλειά ή πριν τις καθημερινές σας δουλειές, μισή ώρα κολύμπι θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά την πρωινή αδιαθεσία. Δείτε το σαν μια πολύ καλή ευκαιρία για να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας.

Η κολύμβηση είναι μακράν ένα από τα ασφαλέστερα είδη άσκησης για τη  μέλλουσα μαμά (και τον μπαμπά – αν είναι πρόθυμος και αυτός να το βάλει στη ζωή του) και έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Πριν επισκεφτείτε την κοντινότερη σε εσάς πισίνα, πάρτε την έγκριση του γυναικολόγου σας.

Δεν χρειάζεται να είστε και ο Μάικλ Φελπς για να κρατηθείτε σε φόρμα εσείς και το μωράκι σας,  θυμηθείτε ότι  για την περίοδο της εγκυμοσύνης η πρόσθια κολύμβηση είναι ιδανική, αφού δεν απαιτεί περιστροφή του κορμού και είναι πολύ εύκολο, με τη χρήση της άνωσης, να επιπλεύσετε. Με την πρόσθια κολύμβηση θα νιώσετε ότι οι μύες του θώρακα μακραίνουν και οι ραχιαίοι κονταίνουν, κάτι που θα σας βοηθήσει πολύ αφού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης χάνουν και οι δύο την ευθυγράμμισή τους. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε και αναπνευστήρα, θα ανακουφίσει τον ενδεχόμενο πόνο μπορεί να νιώσετε στον αυχένα σας, προσπαθώντας να κρατήσετε το κεφάλι σας έξω από το νερό.

kolympiΓια να μην βαρεθείτε από το πρώτο δεκάλεπτο, μια εναλλαγή προσθίου και χαλαρού υπτίου, θα δώσει ποικιλία στη δραστηριότητά σας! Χαλαρώστε στο νερό σε ύπτια θέση, διασχίστε χαλαρά την πισίνα, είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξετε σε όλους την φουσκωμένη σας κοιλίτσα!

Μετά από ένα καλό μισάωρο άσκησης στο νερό και ήπιας πρόσθιας κολύμβησης, επιπλεύστε σε ύπτια θέση. Θα δείτε ότι αυτή είναι η πιο ξεκούραστη θέση, μόνο θυμηθείτε να έχετε πίσω το κεφάλι σας, τα αυτιά σας στο νερό, κοιτάτε ψηλά και ανοίξετε τα χέρια σας και τα πόδια σας… σχηματίζοντας ένα «αστεράκι»!  Σε λίγο καιρό αυτή την τεχνική θα διδάξετε και στον μικρό σας κολυμβητή για να του μάθετε να επιπλέει.

Να έχετε πάντα μαζί σας μπουκάλι νερό και πίνετε στο ενδιάμεσο της άσκησής σας.

Ελπίζω αυτό το κείμενο να σας εμπνεύσει για να πεταχτείτε στην πιο κοντινή σας πισίνα… όχι μόνο για να αποκομίσετε τα σαφή οφέλη για την υγεία σας, αλλά και να απολαύσετε το θαύμα της εγκυμοσύνης σας από μια διαφορετική οπτική γωνία … !!!

Μαρίνα