Κάνω ό,τι κάνεις | βρεφική κολύμβηση

600 420 master

Επαναλαμβάνει τις φράσεις που χρησιμοποιείτε και μιμείται κάθε σας κίνηση. Τελικά, γιατί σας αντιγράφει;

Κάνω ό,τι κάνεις | βρεφική κολύμβηση

Ίσως να μην έχει πάει ακόμη σχολείο και να μην ξέρει καν να γράφει ούτε να διαβάζει, ωστόσο δείχνει να έχει άριστες σχέσεις τόσο με το cd όσο και με το dvd player και την τηλεόραση του σπιτιού.Το στρουμπουλό του χεράκι πιάνει το τηλεκοντρόλ, σημαδεύει επιδέξια την τηλεόραση και διαλέγει το κανάλι που θέλει να δει. Ακριβώς όπως ο μπαμπάς του… Γιατί για το μικρό σας η μίμηση είναι η πιο σύντομη και ασφαλής μέθοδος προς τη γνώση.

Γιατί αντιγράφει το παιδί;

laululaps

Αναγνωρίζει το περιβάλλον του!

Το παιδί προσπαθεί να κατανοήσει πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρο του. Μιμείται λοιπόν ήχους που παράγουν άνθρωποι και ζώα αλλά και τις κινήσεις και τις εκφράσεις τους, για παράδειγμα μπουσουλάει και γαβγίζει παριστάνοντας το σκύλο. Την αμέσως επόμενη στιγμή σηκώνεται και πιάνει ένα στυλό για να παραστήσει την τραγουδίστρια που είδε σε πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση.

Ικανοποιεί τις ανάγκες του!

Μεγαλώνοντας το παιδί νιώθει την ανάγκη να αυτοεξυπηρετηθεί, να κάνει κάποια πράγματα μόνο του. Προσπαθεί λοιπόν να φορέσει το παντελόνι μόνο του, σας κοιτάζει πώς δένετε τα κορδόνια των παπουτσιών σας και προσπαθεί να δέσει κι αυτό τα δικά του.

Θέλει να σας μοιάσει!

Καθημερινά το παιδί σάς μιμείται, αντιγράφει τη συμπεριφορά, το λεξιλόγιο, τις εκφράσεις του προσώπου και τον τόνο της φωνής σας. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να νιώσει κι εκείνο μεγάλο και να καταφέρει να πετύχει όλα αυτά που εσείς μπορείτε να κάνετε.

Όπως η μαμά και ο μπαμπάς…

funny-orkut-scraps-funny-baby-faces-confidentΗ συμπεριφορά των γονέων και τα ερεθίσματα που δέχεται από την οικογένεια επιδρούν καταλυτικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι συνήθως μιμείται τον τρόπο σκέψης της μητέρας και τον τρόπο δράσης του μπαμπά. Αν λοιπόν δείτε το μικρό σας να στέκεται με το ένα χέρι στη μέση και το άλλο τεντωμένο με τα δάχτυλα ανοιχτά (κοινώς σε στάση μούντζας) ή να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που δεν αρμόζει στο μπόι του, μην εκπλήσσεστε. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του καλύτερα και θα δείτε ότι πιθανότατα αντιγράφει το μπαμπά του… εν βρασμό ψυχής. Επίσης, μην ξαφνιαστείτε αν ακούσετε την κόρη σας να μαλώνει τον αρκούδο της με τα ίδια λόγια, το ίδιο ύφος, τον ίδιο τόνο στη φωνή-ακόμη και με το δείκτη να απειλεί το χνουδωτό παιχνίδι-και εν ολίγοις με τον ίδιο τρόπο που εσείς τη μαλώνετε.

Τα κατάλληλα εφόδια

Εκμεταλευτείτε το πάθος του παιδιού να σας μοιάσει δίνοντάς του τα κατάλληλα εργαλεία για να…προπονηθεί. Εφοδιάστε το λοιπόν με παιχνίδια-αντίγραφα των αντικειμένων που χρησιμοποιείτε καθημερινά  (όπως πιάτα, ποτήρια, ηλεκτρική σκούπα) και παρακινήστε το να κάνετε μαζί τις δουλειές του σπιτιού, ο καθένας με τα δικά του εργαλεία. Ένα από τα παιχνίδια που αρέσει πολύ στα παιδιά είναι να φροντίζουν την κούκλα ή το αρκουδάκι τους σαν να είναι αληθινό μωρό. Το ταίζουν, του αλλάζουν πάνες και ρούχα, το παρηγορούν, το μαλώνουν, το πλένουν, το βάζουν για ύπνο. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, την ώρα που σας μιμούνται, μαθαίνουν και αφομοιώνουν πληροφορίες για τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.

Πηγή: 123baby.me