Παίζοντας με το νερό | baby swimming

620 349 master

Πλάτσα, πλούτσα και μπουρμπουλήθρες! Το παιχνίδι στο νερό, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, είναι μια μοναδική δραστηριότητα για τα παιδιά, επειδή είναι πάντα εύκολο να πραγματοποιηθεί, δεν έχει όρια, και παρέχει ευκαιρίες για εκτεταμένη μάθηση.

Παίζοντας με το νερό | baby swimming

Οι ακόλουθες ιδέες, για παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργική μάθηση που προκύπτει με το παιχνίδι στο νερό, ιδέες για «βρεγμένα» παιχνίδια σε εσωτερικούς αλλά και υπαίθριους χώρους.

Μιλάμε για πλατσούρισμα; Όχι.

Το παιχνίδι στο νερό προωθεί τη μάθηση σε όλους τους τομείς ανάπτυξης. Παρέχει ευκαιρίες στα παιδιά να πειραματιστούν με τα μαθηματικά και τις επιστημονικές έννοιες, ενισχύει τις φυσικές τους ικανότητες, προάγει τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες και ενισχύει την ανάπτυξη της γλώσσας (Crosser 1994, Hendrick 1996).

water scienceΔεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Καθώς τα παιδιά παίζουν με αντικείμενα στο νερό, αρχίζουν να καταλαβαίνουν το γιατί και το πώς! Για παράδειγμα, δίνοντας στο παιδί βυθιζόμενα  και επιπλέοντα αντικείμενα, σύντομα θα ανακαλύψει το γεγονός ότι ένα αντικείμενο μεγάλο σε μέγεθος, δε σημαίνει ότι θα βυθιστεί.

Μαθηματικά. Τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν και να πειραματίζονται με έννοιες όπως η περισσότερο / λιγότερο, ίδιο / διαφορετικό, πολλά / λίγα, άδειο / γεμάτο, πριν / μετά, μεγαλύτερο από / μικρότερο από, αλλά και να μετρούν (Crosser 1994).

Επιστήμη. Το νερό δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εξετάσουν θέματα όπως: Τι κάνει η βροχή; Από πού έρχεται το νερό; Τι δημιουργεί τη λάσπη; (James & Granovetter, 1987). Τα παιδιά επιπλέον μαθαίνουν και αρχές της φυσικής, όπως: δύναμη (αυξάνοντας τη δύναμη, αυξάνεται και η ροή του νερού), βαρύτητα (το νερό τρέχει στην πλαγιά), καθώς επίσης και την αλλαγή κατάστασης (στερεό, υγρό, αέριο).

Σωματική ανάπτυξη. Το παιχνίδι στο νερό ενθαρρύνει την ανάπτυξη του συντονισμού ματιών / χεριών καθώς χύνουν, πιέζουν, ανακατεύουν, ζωγραφίζουν, τρίβουν και ψεκάζουν. Τα παιδιά ενισχύουν την αδρή τους κινητικότητα με το τρέξιμο, αποφεύγοντας σταγόνες νερού, και πηδώντας μέσα από ένα σιντριβάνι! Διευρύνουν τις αισθητηριακές τους εμπειρίες τους καθώς βάζουν τα χέρια τους σε διαφορετικές υφές (αμμώδη, μαλακά, και γλοιώδη) και σε διαφορετικές θερμοκρασίες (ζεστό, δροσερό και κρύο) (Hendrick, 1998).

βρεφική κολύμβηση ΧαλάνδριΚοινωνική και Συναισθηματική Ανάπτυξη. Το παιχνίδι στο νερό είναι μία από τις πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες που τα παιδιά μπορούν να βιώσουν. Σκεφτείτε ότι πολλοί ενήλικες χαλαρώνουν με ένα ζεστό αφρόλουτρο ή ένα ντους με ζεστό νερό! Παίζοντας τα παιδιά με το νερό ανακουφίζονται από την ένταση και ενθαρρύνονται να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, οι κοινωνικές τους δεξιότητες διευρύνονται, αφού συνεργάζονται, διαπραγματεύονται, μοιράζονται το χώρο και τον εξοπλισμό με τα υπόλοιπα παιδιά.

Γλωσσική Ανάπτυξη. Τα παιδιά μαθαίνουν νέες λέξεις, όπως κόσκινο, χωνί, ρέμα, αφρός, υγρασία, εξάτμιση. Πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας για τα μικρά παιδιά παιχνίδι, που μπορεί να επεκταθεί και σε εμπειρίες γραφής. Τα παιδιά μπορεί να ζωγραφίσουν νερό που «εκτινάσσεται» και να περιγράψουν στο δάσκαλο μια ιστορία σχετική, όπως την έχουν φανταστεί.

Ανάπτυξη δημιουργικότητας. Το νερό ενθαρρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Καθώς τα παιδιά παίζουν, μπορεί να προσποιούνται ότι εργάζονται σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων ή ότι ζουν σε ένα κάστρο. Επιπλέον, ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν νέες ιδέες και λύσεις για προβλήματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.