Κολυμβητικές κινήσεις βρεφών & αντανακλαστικό κράτημα αναπνοής

1024 768 master

Το καταδυτικό και το κολυμβητικό αντανακλαστικό είναι αυτά που κάνουν τα μωράκια να είναι καλοί κολυμβητές από την κούνια τους.

Καταδυτικό αντανακλαστικό

Αυτό το αντανακλαστικό, που ονομάζεται επίσης αντανακλαστική βραδυκαρδία, προκαλεί στα μωρά κράτημα αναπνοής και άνοιγμα των ματιών όταν βυθίζονται στο νερό. Ίδια θα είναι η αντίδραση του μωρού, αν ο γονιός φυσήξει νερό στο πρόσωπο του μωρού. Το αντανακλαστικό αποδυναμώνεται όσο μεγαλώνει το μωρό.

Σουηδοί ερευνητές μελέτησαν το καταδυτικό αντανακλαστικό σε 21 βρέφη ηλικίας μεταξύ 4 έως 12 μηνών και διαπίστωσαν ότι κανένα από αυτά δεν εισέπνευσε νερό ή πνίγηκε με αυτό κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.  Σημείωσαν επίσης ότι τα μωρά δεν φάνηκαν ανήσυχα στο να επαναλάβουν τη βουτιά, για την ακρίβεια φαινόντουσαν ενθουσιασμένα.

Κολυμβητικό αντανακλαστικό

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, τα μωρά τοποθετούνται με την κοιλίτσα τους στο νερό κουνώντας τα χέρια και τα πόδια τους με κολυμβητικές κινήσεις. Όταν το καταδυτικό και το κολυμβητικό αντανακλαστικό συνδυάζονται, το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ πολύ μικρός κολυμβητής.

 

Προφυλάξεις σχετικά με τα μωρά στο νερό

Τα αντανακλαστικά αυτά δεν σημαίνουν ότι ένα μωρό μπορεί να κολυμπήσει και το κυριότερο δεν είναι ικανά στο να το προστατέψουν από πνιγμό. Εκτός από τον κίνδυνο πνιγμού, είναι επίσης επικίνδυνο για να ένα βρέφος να καταπιεί μεγάλες ποσότητες νερού πισίνας.

 

Κάποια βρέφη απολαμβάνουν πραγματικά το πιτσίλισμα στο νερό. Καθιερώστε την κολύμβηση σαν μια οικογενειακή υπόθεση κρατώντας πάντα το μωρό σας.