Baby swimming και οπτική αντίληψη!

962 432 master

Η οπτική αντίληψη είναι η συνολική διαδικασία κατά την οποία το παιδί λαμβάνει και αναγνωρίζει τα οπτικά ερεθίσματα από το περιβάλλον του προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να τα ερμηνεύσει.

Baby swimming και οπτική αντίληψη!

Σε αντίθεση με πολλά άλλα αισθητήρια συστήματα, το οπτικό σύστημα αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό μετά τη γέννηση, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Από την πρώτη στιγμή της ζωής, υπάρχουν έμφυτες λειτουργίες του οπτικού συστήματος του βρέφους. Τα νεογνά μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στη φωτεινότητα, να διακρίνουν τα σταθερά από το κινητά αντικείμενα, καθώς και να παρατηρούν την κίνηση των αντικειμένων που είναι στο οπτικό τους πεδίο.

Οι δεξιότητες της οπτικής αντίληψης περιλαμβάνουν την αναγνώριση και ταυτοποίηση σχημάτων, αντικειμένων, χρωμάτων, και άλλων ποιοτήτων οι οποίες αναπτύσσονται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Παράλληλα με την ανάπτυξη του βρέφους είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν και οι οπτικές του ικανότητες.

6-8 μηνών

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να μπουσουλούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να αναπτύσσουν τον συντονισμό ματιών-σώματος. Μαθαίνουν να «υπολογίζουν» τις αποστάσεις και να θέτουν οπτικούς στόχους, βλέπουν κάτι και μετακινούνται για να το πάρουν.  Αυτή η ξαφνική ελευθερία τους επιτρέπει να έχουν νέες εμπειρίες και να αναπτύσσουν γρήγορα δεξιότητες σχετικές με την οπτική αντίληψη, καθώς βιώνουν το σώμα τους σε σχέση με άλλα αντικείμενα και παρατηρούν τις διαφορές ως προς το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση. Κατά τον έκτο μήνα, τα μωρά αποκτούν αρκετά ακριβή έλεγχο της κίνησης των ματιών.

8-12 μηνών

Τα μωρά σε αυτή την ηλικία μπορούν πλέον να «υπολογίζουν» καλά τις αποστάσεις. Ο συντονισμός ματιών, χεριών και σώματος τους επιτρέπει να πιάσουν και να ρίξουν αντικείμενα με αρκετή ακρίβεια.  Η ενσωμάτωση της όρασης και του συντονισμού των κινήσεων, επιτρέπει τα μωρά να χειριστούν τα μικρότερα αντικείμενα, πολλά μωρά αρχίζουν με το «πιπίλισμα» του δαχτύλου τους! Όταν αρχίζουν να περπατούν, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να κατευθύνουν και να συντονίσουν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματός τους και κατ’ επέκταση όλο τους το σώμα!

Νηπιακή και προσχολική ηλικία

Η όραση συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας. Είναι σημαντικό για τα ίδια τα νήπια να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τον συντονισμό  ματιών, χεριών  και σώματος, καθώς και το βάθους.  Η τοποθέτηση  αντικειμένων σε στοίβες, η κύληση μιας μπάλας μπρός και πίσω, ο χρωματισμός, η ζωγραφική, το κόψιμο ή η συναρμολόγηση, είναι δραστηριότητες που συμβάλλουν θετικά στη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά,  καθώς αναπτύσσουν ισχυρές δεξιότητες οπτικοποίησης της ιστορίας σαν «εικόνα» στο μυαλό τους.

Η βρεφική κολύμβηση δρα ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω του παιχνιδιού, που όλα τα παιδιά αγαπούν. Παιχνίδια με το νερό και μέσα στο νερό, είναι το μέσο για να καλλιεργηθεί η οπτική οξύτητα των παιδιών, η αντίληψη των χρωμάτων και των αντιθέσεων, ο συντονισμός ματιού-χεριού-σώματος και η προσήλωση, όλες οπτικές ικανότητες απαραίτητες για να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο που τα περιβάλλει.